HomeDania wege Domowy przecier pomidorowy.

Domowy przecier pomidorowy.

Posted in : Dania wege, Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: , ,

Prawdziwy przecier z prawdziwych pomidorów, gęsty i aksamitny. Do tego przepisu trzeba jednak użyć pomidorów, które zawierają niewiele wody i mają małe gniazda nasienne. Są to przede wszystkim pomidory podłużne lub śliwkowe, np. odmiana San Marzano lub Aurija.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 liść  selera
  • 1 łyżka soli niejodowanej
  • 1 łyżka cukru

Zaczynamy od zagotowania dużego garnka wody, wszystkie pomidory nacinamy od dołu na krzyż i na chwilę wkładamy do wrzątku. Po minucie wyciągamy i obieramy ze skórki.

Obrane pomidory, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy posiekaną cebulkę, porwany liść selera i dusimy na średnim ogniu aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i cukrem.

Jeszcze ciepłe pomidory przecieramy przez gęste sito, przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 30 minut.

Smacznego!