18 września, 2021
Domowy przecier pomidorowy.
Posted in : Dania wege, Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: lato, przetwory, wykorzystanie pomidorów
Prawdziwy przecier z prawdziwych pomidorów, gęsty i aksamitny. Do tego przepisu trzeba jednak użyć pomidorów, które zawierają niewiele wody i mają małe gniazda nasienne. Są to przede wszystkim pomidory podłużne lub śliwkowe, np. odmiana San Marzano lub Aurija.
Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 1 cebula
- 1 liść selera
- 1 łyżka soli niejodowanej
- 1 łyżka cukru
Zaczynamy od zagotowania dużego garnka wody, wszystkie pomidory nacinamy od dołu na krzyż i na chwilę wkładamy do wrzątku. Po minucie wyciągamy i obieramy ze skórki.
Obrane pomidory, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy posiekaną cebulkę, porwany liść selera i dusimy na średnim ogniu aż pomidory się rozpadną a sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i cukrem.
Jeszcze ciepłe pomidory przecieramy przez gęste sito, przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 30 minut.
Smacznego!