HomeRyby i owoce morza Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Śledzie w śmietanie z jabłkiem

Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , , , ,

Solone filety śledziowe w kremowym sosie koniecznie z kwaskowym jabłkiem, pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

  • 5 dużych solonych filetów śledziowych (wymoczonych w wodzie lub mleku)
  • 120ml jogurtu greckiego
  • 120ml śmietany 22%
  • 1 kwaśne jabłko
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Śledzie pokroić na mniejsze kawałki, jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Śledzie ułożyć na półmisku, wszystkie pozostałe składniki wymieszać, doprawić. Tak powstałym sosem zalać śledzie i odstawić na godzinę.

Smacznego!