Koko maroko

Posted in : Mięso i podroby on by : Sezon na smak Tagi: , ,

Ten przepis inspirowany jest kuchnią marokańską, ponieważ uwielbiam ten słodki zapach potraw arabskich. Miód, imbir i cynamon dodają kurczakowi cudownego aromatu a gęsty pomidorowy sos wspaniale smakuje z kuskusem lub bulgurem.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka
  • 3 duże marchewki
  • 3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 2 łyżki miodu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • kilka łyżek oliwy
  • listki kolendry do posypania

Marynata:

  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz do smaku

Mięso kroimy w kostkę, łączymy ze składnikami marynaty, mieszamy i odstawiamy na godzinę.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej kurczaka.

Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do rondla razem z kurczakiem i zalewamy wodą, tak aby przykryła wszystko (około 2 szklanek). Dodajemy miód i skórkę cytrynową. Gotujemy, aż wyparuje mniej więcej połowa płynu.

Kiedy kurczak jest już miękki a sos gęsty dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 minut.

Gotowe danie podajemy z kuskusem lub bulgurem, posypane świeżymi listkami kolendry. Smacznego!


Koncentrat pomidorowy Pudliszki do wielu dań