30 kwietnia, 2019
Koko maroko
Posted in : Mięso i podroby on by : Sezon na smak Tagi: kuchnia arabska, kuchnia marokańska, kuchnia orientu
Ten przepis inspirowany jest kuchnią marokańską, ponieważ uwielbiam ten słodki zapach potraw arabskich. Miód, imbir i cynamon dodają kurczakowi cudownego aromatu a gęsty pomidorowy sos wspaniale smakuje z kuskusem lub bulgurem.
Składniki:
- 1 kg mięsa z udek kurczaka
- 3 duże marchewki
- 3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 2 łyżki miodu
- skórka otarta z 1 cytryny
- kilka łyżek oliwy
- listki kolendry do posypania
Marynata:
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka kurkumy
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru
- sól, pieprz do smaku
Mięso kroimy w kostkę, łączymy ze składnikami marynaty, mieszamy i odstawiamy na godzinę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej kurczaka.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do rondla razem z kurczakiem i zalewamy wodą, tak aby przykryła wszystko (około 2 szklanek). Dodajemy miód i skórkę cytrynową. Gotujemy, aż wyparuje mniej więcej połowa płynu.
Kiedy kurczak jest już miękki a sos gęsty dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 minut.
Gotowe danie podajemy z kuskusem lub bulgurem, posypane świeżymi listkami kolendry. Smacznego!