6 października, 2021
Krupnik leśniczego z maślakami.
Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: jesień, potrawy z grzybów, zupa grzybowa
Pyszna, leśna zupa pachnąca grzybami.
Składniki:
- 600 g maślaków
- pół szklanki drobnej kaszy jęczmiennej
- 1 cebula
- 1 marchew
- 5 ziemniaków
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100 g masła
- garść natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Maślaki czyścimy, krótko myjemy a jeżeli nie są brudne najlepiej tylko je przetrzeć wilgotną szmatką.
Cebulę kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce na dużych oczkach. Cebulę i marchew podsmażamy na maśle.
Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy grzyby, kaszę, podsmażone warzywa i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Gotujemy aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!