HomeZupy Krupnik leśniczego z maślakami.

Krupnik leśniczego z maślakami.

Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: , ,

Pyszna, leśna zupa pachnąca grzybami.

Składniki:

  • 600 g maślaków
  • pół szklanki drobnej kaszy jęczmiennej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 5 ziemniaków
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 g masła
  • garść natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Maślaki czyścimy, krótko myjemy a jeżeli nie są brudne najlepiej tylko je przetrzeć wilgotną szmatką.

Cebulę kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce na dużych oczkach. Cebulę i marchew podsmażamy na maśle.

Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy grzyby, kaszę, podsmażone warzywa i ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Gotujemy aż kasza i ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Smacznego!