HomePrzetwory Passata z żółtych pomidorów (z czerwonych też się uda).

Passata z żółtych pomidorów (z czerwonych też się uda).

Posted in : Przetwory, Sosy on by : Sezon na smak Tagi: , , ,

Najprostszy przepis z pomidorów – to po prostu zmiksowane pomidory z solą. Passata jest świetną bazą do zup i sosów, wystarczy otworzyć słoik, doprawić według uznania i gotowe! 

Składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 1,5 łyżki soli niejodowanej

Zagotować duży garnek wody, pomidory naciąć od spodu na krzyż i na minutę włożyć do wrzątku. Następnie wyłowić i obrać ze skórki.

Pomidory pokroić w ćwiartki, dodać sól i gotować, aż trochę zgęstnieją około 15 minut.  

Gorącą passatę zmiksować i przelać do czystych, wyparzonych słoików. Pasteryzować min. 20 minut.

Smacznego!