HomeDania wege Prawdziwki z patelni.

Prawdziwki z patelni.

Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: , ,

Przepis pełen skrajności: banalnie prosty i ekstremalnie smaczny.

Składniki:

  • 500 g borowików (najlepiej samych kapeluszy)
  • masło
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Grzyby należy oczyścić unikając, w miarę możliwości, ich moczenia. Mokry grzyb straci swój zapach i będzie się dusić zamiast smażyć.

Kapelusze borowików kroimy na plastry i smażymy partiami nie żałując masła. Starajmy się nie nakładać zbyt dużo grzybów na raz, bo znów smażenie zmieni się w duszenie.

Smażymy do momentu, aż kapelusze zrobią się złotawe i odwracamy je na drugą stronę. Solimy i pieprzymy dopiero na końcu, żeby grzyby nie puściły zbyt dużo soku. Posypujemy drobno posiekaną natką.

Smacznego!