10 października, 2021
Sok z owoców czarnego bzu.
Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: czarny bez, jesień, na grypę, na odporność u dzieci, na przeziębienie, odporność, witaminy, zdrowa kuchnia
Absolutnie obowiązkowa rzecz do wykonania każdej jesieni! Syrop lub sok z owoców czarnego bzu to bomba witaminowa i najlepszy sposób na odporność, a w dodatku jest pyszny. Wystarczy jedna łyżka każdego dnia!
Składniki:
- 1 kg baldachów czarnego bzu
- 1 kg cukru
Owoce należy umyć i dokładnie oddzielić od łodyżek, które są twarde i gorzkie. Nie należy też używać niedojrzałych owoców ponieważ zawierają szkodliwe toksyny. Wybierajmy tylko w pełni dojrzałe, czarne i błyszczące.
Oczyszczone kulki przesypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, żeby puściły sok. Następnie przekładamy wszystko do garnka i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.
Zawartość garnka wykładamy na sito, staramy się nie dociskać ani nie przecierać owoców, poczekajmy kilkanaście minut, aż sok dobrze odcieknie.
Sok można przechowywać w lodówce przez kilkanaście dni lub zapasteryzować na zimę.
Smacznego!