HomePrzetwory Sok z owoców czarnego bzu.

Sok z owoców czarnego bzu.

Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , ,

Absolutnie obowiązkowa rzecz do wykonania każdej jesieni! Syrop lub sok z owoców czarnego bzu to bomba witaminowa i najlepszy sposób na odporność, a w dodatku jest pyszny. Wystarczy jedna łyżka każdego dnia!

Składniki:

  • 1 kg baldachów czarnego bzu
  • 1 kg cukru

Owoce należy umyć i dokładnie oddzielić od łodyżek, które są twarde i gorzkie. Nie należy też używać niedojrzałych owoców ponieważ zawierają szkodliwe toksyny. Wybierajmy tylko w pełni dojrzałe, czarne i błyszczące.

Oczyszczone kulki przesypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin, żeby puściły sok. Następnie przekładamy wszystko do garnka i gotujemy na małym ogniu przez pół godziny.

Zawartość garnka wykładamy na sito, staramy się nie dociskać ani nie przecierać owoców, poczekajmy kilkanaście minut, aż sok dobrze odcieknie.

Sok można przechowywać w lodówce przez kilkanaście dni lub zapasteryzować na zimę.

Smacznego!