HomeRyby i owoce morza Jajka faszerowane na 4 sposoby.

Jajka faszerowane na 4 sposoby.

Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: , , , ,

Kilka propozycji na łatwe, faszerowane jajka.

JAJA Z WĘDZONĄ RYBĄ I KAWIOREM

Składniki:

  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • kawałek ulubionej wędzonej ryby np. makreli lub pstrąga
  • 1 drobniutko pokrojona cebula dymka (tylko główka)
  • czarny kawior
  • sól, pieprz

Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na połówki, wyjmujemy żółtka i mieszamy je z majonezem, rybą rozgniecioną widelcem i cebulką. Doprawiamy do smaku. Gładką masę wyciskamy na białka za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdabiamy kawiorem.

************************************************************************

JAJKA Z CZERWONĄ PASTĄ

Składniki:

  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej (ostrej lub łagodnej)
  • sól, pieprz
  • papryka świeża do dekoracji

Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na połówki, wyjmujemy żółtka i mieszamy je z majonezem, papryką wędzoną i koncentratem. Doprawiamy do smaku. Gładką masę wyciskamy na białka za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdabiamy kawałeczkami papryki.

************************************************************************

JAJKA CURRY

Składniki:

  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • rzodkiewka do dekoracji

Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na połówki, wyjmujemy żółtka i mieszamy je z majonezem, kurkumą i curry. Doprawiamy do smaku. Gładką masę wyciskamy na białka za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdabiamy rzodkiewką.

************************************************************************

JAJKA Z ZIOŁAMI I KAWIOREM

Składniki:

  • 4 jaja ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka rzeżuchy
  • sól, pieprz
  • czerwony kawior

Jajka obieramy ze skorupek, przecinamy na połówki, wyjmujemy żółtka i mieszamy je z majonezem i posiekanymi ziołami. Doprawiamy do smaku. Gładką masę wyciskamy na białka za pomocą rękawa cukierniczego. Ozdabiamy kawiorem.