HomeDania wege Domowy sos pomidorowy do wszystkiego.

Domowy sos pomidorowy do wszystkiego.

Posted in : Dania wege, Przetwory, Sosy on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , , ,

Pomidorowy sos w słoiku przyda się do wszystkiego. Może go używać do zup, sosów, zapiekanek, super szybko przygotujemy z nim np. gaspacho. Warto go mieć w swojej spiżarni.

Składniki:

  • 4 kg pomidorów
  • 4 cebule
  • duża główka czosnku
  • 2-4 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek octu winnego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz do smaku

Umyte pomidory nacinamy na krzyż i wkładamy na chwilę do wrzątku, po mniej więcej minucie wyjmujemy obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki, nie muszą być równie i tak się rozpadną podczas gotowania. Cebulę również kroimy w podobny sposób.

Pomidory i cebulę przekładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy około 1,5 godziny na małym ogniu, nie zapominając o mieszaniu co jakiś czas.

Następnie dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy do smaku, miksujemy blenderem i zagotowujemy.

Gorący sos przelewamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 20-30 minut. 

Smacznego!