20 sierpnia, 2022
Brzoskwinie zapiekane w kremie patissiere.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: brzoskwinie, creme patissiere, deser na ciepło, deser z kremem, desery z owocami, kuchnia francuska, lato, letnie desery, letnie przepisy, zapiekane owoce
Pyszny francuski deser. Dojrzałe brzoskwinie i waniliowy, puszysty krem a to wszystko zapieczone pod chrupiącą cukrową skorupką.
Składniki:
- 6 dojrzałych brzoskwiń
- 400 g cukru
- 500 ml wody
- 2 laski wanilii
- 6 żółtek
- 1 łyżka mąki
- 500 ml mleka
Wodę i 300g cukru, przekładamy do rondelka; jedną laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, nożem wyskrobujemy nasionka i wszystko dodajemy do wody, bez noża 😉 Gotujemy 5 minut, aby powstał waniliowy syrop.
Brzoskwinie obieramy ze skórki, dzielimy na połówki, wyjmujemy pestki i przekładamy do syropu na około pół godziny.
Przygotowujemy créme pâtissiére (ten krem jest nieco podobny do budyniu, ale lżejszy i bardziej puszysty): ubijamy żółtka z 50g cukru i mąką. Mleko zagotowujemy z nasionkami wyskrobanymi z drugiej laski wanilii. Do gotującego się mleka przelewamy ubite żółtka i intensywnie mieszamy. Kiedy krem zgęstnieje i zacznie wrzeć, zdejmujemy z kuchenki.
Płaskie naczynie do zapiekania smarujemy masłem, połowę zimnego kremu patissiere wykładamy na spód naczynia, następnie układamy dobrze odsączone z syropu brzoskwinie i na górę drugą połowę kremu. Całość posypujemy pozostałymi 50g cukru.
Zapiekankę wstawiamy do piekarnika, pod dobrze rozgrzaną grzałkę z funkcją grill i pieczemy kilka minut, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje tworząc złotą skorupkę.
Podajemy na ciepło.
Smacznego!