HomeSłodkości Brzoskwinie zapiekane w kremie patissiere.

Brzoskwinie zapiekane w kremie patissiere.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , , , ,

Pyszny francuski deser. Dojrzałe brzoskwinie i waniliowy, puszysty krem a to wszystko zapieczone pod chrupiącą cukrową skorupką.

Składniki:

  • 6 dojrzałych brzoskwiń
  • 400 g cukru
  • 500 ml wody
  • 2 laski wanilii
  •  6 żółtek
  • 1 łyżka mąki
  • 500 ml mleka

Wodę i 300g cukru, przekładamy do rondelka; jedną laskę wanilii przekrawamy wzdłuż, nożem wyskrobujemy nasionka i wszystko dodajemy do wody, bez noża 😉 Gotujemy 5 minut, aby powstał waniliowy syrop.

Brzoskwinie obieramy ze skórki, dzielimy na połówki, wyjmujemy pestki i przekładamy do syropu na około pół godziny.

Przygotowujemy créme pâtissiére (ten krem jest nieco podobny do budyniu, ale lżejszy i bardziej puszysty): ubijamy żółtka z 50g cukru i mąką. Mleko zagotowujemy z nasionkami wyskrobanymi z drugiej laski wanilii. Do gotującego się mleka przelewamy ubite żółtka i intensywnie mieszamy. Kiedy krem zgęstnieje i zacznie wrzeć, zdejmujemy z kuchenki.

Płaskie naczynie do zapiekania smarujemy masłem,  połowę zimnego kremu patissiere wykładamy na spód naczynia, następnie układamy dobrze odsączone z syropu brzoskwinie i na górę drugą połowę kremu. Całość posypujemy pozostałymi 50g cukru.

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika,  pod dobrze rozgrzaną grzałkę z funkcją grill i pieczemy kilka minut, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje tworząc złotą skorupkę.

Podajemy na ciepło.

Smacznego!