HomePrzetwory Powidła śliwkowe z czekoladą

Powidła śliwkowe z czekoladą

Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , ,

Śliwki kochają czekoladę z wzajemnością. Te powidła będą jak nagroda w zimowe dni. Można ich użyć do ciast (koniecznie przełóżcie nimi piernik!), do naleśników, do muffinek i wielu innych deserów.

Składniki:

  • 2 kg węgierek
  • około 1 kg cukru (wszystko zależy od tego jak słodkie mamy śliwki)
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

Śliwki umyj, przekrój na pół i wypestkuj. Wszystkie składniki przełóż do garnka i dodaj niewielką ilość wody. Gotuj na małym ogniu, mniej więcej przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.

Następnego dnia ponownie gotuj powidła, około 1 – 1,5 godziny. Powidła będą gotowe, kiedy zgęstnieją na tyle, że nabrane na łyżkę będą powoli z niej spadać.

Posiekaj czekoladę w drobne kawałki i wymieszaj z gorącą konfiturą.

Gotowe powidła przełóż do wyparzonych słoiczków, mocno zakręć i pasteryzuj około 15 minut.