HomeSłodkości Miodowe ciasto z orzechami laskowymi.

Miodowe ciasto z orzechami laskowymi.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , ,

Pyszny kruchy placek z orzechowo karmelowym nadzieniem, zdecydowanie warto upiec to ciasto!

Składniki:

Ciasto:

  • 250g masła
  • 500g mąki
  • 150g cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżka rumu
  • 1 jajo do posmarowania

Nadzienie:

  • 350g posiekanych orzechów laskowych 
  • 250ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek rumu

Miękkie masło utrzeć z cukrem na kremową masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, rum i mąkę. Gotowe ciasto wstawić na godzinę do lodówki.

Aby zrobić nadzienie cukier należy wsypać na suchą patelnię, dodać orzechy i smażyć razem, aż cukier zacznie karmelizować Dodać śmietankę i zagotować. Wymieszać z rumem i miodem. Ostudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki podzielić na większą i mniejszą część. Większą wyłożyć formę do tarty (średnica 23 cm) na dnie i bokach. Rozłożyć nadzienie i przykryć resztą ciasta. Dokładnie zakleić brzegi.  Na wierzchu w kilku miejscach naciąć niewielkie otwory. Jeżeli zostało jeszcze trochę ciasta, można z niego wyciąć ozdoby i przykleić na górze. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach, kiedy zmięknie a nadzienie nabierze aromatu.

Smacznego!