HomePrzetwory Dżem brzoskwiniowy z nutą cytryny.

Dżem brzoskwiniowy z nutą cytryny.

Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: , , , , ,

Kiedy dojrzeją brzoskwinie na południu Europy, to są cudownie słodkie, aromatyczne i rozpływają się w ustach. Kiedy dojrzeją w Polsce … bywa różnie, czasami są pyszne, ale zdarza się i tak, że owoce nie zdążą wygrzać się w słońcu, bo lata mamy kapryśne. Kiedy trafią nam się takie właśnie brzoskwinie zawsze można zrobić dżemik.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 2-3 cytryny
  • 2 kg cukru

Dojrzałe brzoskwinie bardzo łatwo obrać ze skórki, te twardsze można naciąć na krzyż i zalać na chwilę wrzątkiem.

Cytryny dokładnie myjemy, również sparzamy wrzątkiem, skórkę ścieramy na drobnej tarce, z owoców wyciskamy sok.

Obrane brzoskwinie pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy na patelnię, dodajemy skórkę, sok z cytryn i smażymy ok. 35 minut, zostawiamy do ostygnięcia. Następnego dnia ponownie zgotowujemy dżem, gorący przekładamy do słoików i ustawiamy do góry dnem.

Smacznego!