HomeZupy Zupa (nie krem) dyniowa.

Zupa (nie krem) dyniowa.

Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , ,

Przywykliśmy już do tego, że zupa z dyni jest kremowa i gładka. A ta zupa taka nie jest, są w niej kosteczki dyni i inne warzywa w kawałkach. Nie zmienia to faktu, że zupa jest po prostu pyszna.

Składniki:

  • mała dynia hokkaido
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego np. z TEGO lub TEGO przepisu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Dynię obrać ze skóry, wydrążyć i pokroić w centymetrową kostkę, tak samo pokroić ziemniaki, cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.

Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, ziemniaki i smażyć przez kilka minut na średnim ogniu, pilnując żeby warzywa nie zbrązowiały. Następnie dodać dynię oraz tymianek i smażyć przez kolejne kilka minut. Na koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę

W garnku podgrzać bulion, przełożyć podsmażone warzywa i gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać kukurydzę i masło, doprawić do smaku. Zupa gotowa!

Smacznego!