26 kwietnia, 2022
Bulion z kurczaka
Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: jesień, lato, wiosna, zima
Bulion z kurczaka może być zwyczajnym domowym rosołem podawanym z makaronem, albo podstawą do innych zup i sosów. Bulion można podzielić na mniejsze porcje i zamrozić nawet na 3 miesiące.
Składniki:
- 1 surowy kurczak, podzielony na porcje (jeżeli chcesz uzyskać intensywniejszy smak i ciemniejszy kolor, możesz użyć pieczonego kurczaka bez przypraw)
- 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 por
- 1 pietruszka
- 1/2 selera korzeniowego
- 2 liście laurowe
- gałązka świeżego tymianku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 2 ząbki czosnku
Kurczaka i przyprawy wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby je zakrywała (około 2-3 litry). Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (możemy też je obsmażyć na łyżce oleju) i nie obierając do dajemy do mięsa. Cebulę można opalić nad gazem. Gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą.
Smacznego!