HomeZupy Bulion z kurczaka

Bulion z kurczaka

Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: , , ,

Bulion z kurczaka może być zwyczajnym domowym rosołem podawanym z makaronem, albo podstawą do innych zup i sosów. Bulion można podzielić na mniejsze porcje i zamrozić nawet na 3 miesiące.

Składniki:

  • 1 surowy kurczak, podzielony na porcje (jeżeli chcesz uzyskać intensywniejszy smak i ciemniejszy kolor, możesz użyć pieczonego kurczaka bez przypraw)
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 2 liście laurowe
  • gałązka świeżego tymianku
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 ząbki czosnku

Kurczaka  i przyprawy wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby je zakrywała (około 2-3 litry). Warzywa myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (możemy też je obsmażyć na łyżce oleju) i nie obierając do dajemy do mięsa. Cebulę można opalić nad gazem. Gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Pod koniec gotowania przyprawiamy solą.

Smacznego!