HomeZupy Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: , , , , ,

Pierwszy raz zupę dyniową jadłam w gospodzie w Austrii. Nie byłam do niej zbytnio przekonana, ale ponieważ w karcie nie było niczego specjalnego, zdecydowałam się na tę zupę. Wydawało mi się, że dynia jest mdła i nieciekawa w smaku. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy okazało się, że to jedna z najlepszych zupa jakie kiedykolwiek jadłam. Od tamtej pory wciąż próbuję odtworzyć ten smak. A ten przepis jest już bardzo blisko ideału …

Składniki: 

  • ok 2 kg dyni (ja najbardziej lubię odmianę Muskat, ale może być dowolna)
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 1  duża marchew
  • 1 litr bulionu warzywnego np. z TEGO przepisu
  • pół szklanki śmietanki 30%
  • słodka mielona papryka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, cukier, pieprz
  • oliwa z oliwek

Dynię, marchewkę, ziemniaki i cebule obrać, pokroić w mniejsze kawałki i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia; skropić oliwą z oliwek, dodać przyprawy: paprykę, sól i pieprz. Wymieszać. Piec w 180 C przez 40 min.

Upieczone warzywa dodać do bulionu i gotować około 10 minut, do miękkości. Zmiksować na gładki krem. Dodać śmietankę, doprawić do smaku cukrem, solą i gałką muszkatołową.

Podawać z kleksem śmietany i pestkami dyni uprażonymi na suchej patelni.

Smacznego!