HomeMięso i podroby Pasztet z kurzych wątróbek do smarowania.

Pasztet z kurzych wątróbek do smarowania.

Posted in : Mięso i podroby, Wędliny domowe on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , ,

Pyszny pasztet do smarowania. Dodatek anchois i kaparów sprawia, że jest dość wykwintny i idealnie nadaje się na świąteczny stół.

Składniki:

  • 250 g kurzej wątróbki (można dodać kurzych serc w proporcji 3:1 )
  • 1 drobno posiekana biała cebula
  • 2  fileciki anchois
  • 2 łyżeczki posiekanych kaparów
  • 50g masła
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • 3 łyżki białego wina
  • pieprz, sól do smaku
 

Serduszka i wątróbkę umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.

Rozgrzać oliwę i smażyć cebulę z sercami przez 15 minut na średnim ogniu. Zwiększyć ogień i krótko podsmażyć wątróbkę aby zbrązowiała. Wlać wino, zaczekać aż wyparuje, zmniejszyć płomień i smażyć wszystko kolejne 20 minut, jeżeli będzie to konieczne można podlać wodą.

Patelnię zdjąć z ognia, dodać anchois i mieszać aż się rozpuszczą, dodać kapary, masło, sól i pieprz. Wszystko zmiksować blenderem.
Pasztet podawać z pieczywem.

Smacznego!