HomeSłodkości Cytrynowa babka piaskowa.

Cytrynowa babka piaskowa.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , , , ,

Klasyczna babka z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Jest łatwa w przygotowaniu, zawsze się udaje i ładnie wyrasta. Wypiek niezawodny!

Składniki:

  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • szczypta soli
  • lukier cytrynowy np. z TEGO przepisu

Miękkie masło ubijamy z cukrem aż zrobi się białe i puszyste, dodajemy po jednym jajku, sól i skórkę cytrynową (odrobinę skórki zostawiamy do dekoracji).

Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko i stopniowo dodajemy do masła nie przerywając ubijania.

Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra-dół). Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 40 minut. Przed wyjęciem należy sprawdzić patyczkiem czy babka nie jest surowa w środku.

Ciasto dekorujemy lukrem cytrynowym i skórką z cytryny.

Smacznego!