HomeDania wege Suszone prawdziwki w cieście.

Suszone prawdziwki w cieście.

Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , , ,

Takie placki z suszonych grzybów zawsze na Wigilię robiła moja babcia i już zawsze kojarzyć mi się będą ze świętami.

Składniki:

  • kilka dużych kapeluszy suszonych prawdziwków
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • po 1/4 szklanki mleka i wody
  •  mąka
  • sól i pieprz
  • mleko do namoczenia grzybów

Grzyby trzeba dokładnie umyć i namoczyć w ciepłym mleku, następnie razem z cebulą posiekaną w piórka ugotować w osolonej wodzie aż będą zupełnie miękkie.

Ugotowane grzyby odsączyć na sicie.

Z jaja, wody, mleka i mąki zrobić gęste ciasto naleśnikowe, przyprawić solą i pieprzem. Grzyby zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać od razu.

Smacznego!