24 grudnia, 2021
Suszone prawdziwki w cieście.
Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: Boże Narodzenie, dania na święta, jesień, kolacja wigilijna, potrawy świąteczne, potrawy wigilijne, przepisy na święta, święta, Wigilia
Takie placki z suszonych grzybów zawsze na Wigilię robiła moja babcia i już zawsze kojarzyć mi się będą ze świętami.
Składniki:
- kilka dużych kapeluszy suszonych prawdziwków
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- po 1/4 szklanki mleka i wody
- mąka
- sól i pieprz
- mleko do namoczenia grzybów
Grzyby trzeba dokładnie umyć i namoczyć w ciepłym mleku, następnie razem z cebulą posiekaną w piórka ugotować w osolonej wodzie aż będą zupełnie miękkie.
Ugotowane grzyby odsączyć na sicie.
Z jaja, wody, mleka i mąki zrobić gęste ciasto naleśnikowe, przyprawić solą i pieprzem. Grzyby zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać od razu.
Smacznego!