HomePrzetwory Pikle z cukinii w curry.

Pikle z cukinii w curry.

Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: , , , ,

Te pikle z powodzeniem zastąpić mogą ogórki konserwowe. Pasują do wędlin, pieczonych mięs, kanapek czy pasztetów. Mają słodko-kwaśny smak i aromat curry.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki soli
  • 2,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki octu
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka gorczycy

Cukinie obieramy i kroimy w poprzek i wzdłuż, tak aby otrzymać paski wielkości ogórków gruntowych. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, łączymy z cukinią, solimy i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie płyn odlewamy a warzywa przekładamy do słoików.

Ocet, cukier i przyprawy zagotowujemy i gorącym wywarem zalewamy cukinię.  Słoiki pasteryzujemy 10 minut.

Smacznego!