23 lipca, 2021
Sałatka z grillowaną cukinią.
Posted in : Sałatki on by : Sezon na smak Tagi: cukinia, dania na przyjęcie, dania z grilla, dla gości, grill, lato, lekkie danie, letnie przepisy, wykorzystanie cukinii
Pyszna sałatka, którą możemy podać na przyjęciu, ale też jako letnie danie obiadowe.
Składniki ( dla 4 osób):
- nieduża główka sałaty rzymskiej
- 250 g cukinii
- 4 jajka na twardo
- 240 g boczku wędzonego
- 50 g orzechów pecan
- 1/2 czerwonej cebuli
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Cukinię kroimy na plastry o grubości pół centymetra, solimy i odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wycieramy powstały płyn, plastry smarujemy 2 łyżkami oliwy i grillujemy aż lekko zmiękną.
Boczek kroimy w cienkie paski i smażymy bez dodatku tłuszczu na chrupko. Na wytopionym tłuszczu prażymy orzechy pecan.
Sałatę rozrywamy na mniejsze kawałki, układamy na talerzu, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, grillowaną cukinię, jajka pokrojone w ćwiartki i orzechy. Przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy pozostałą oliwą.
Smacznego!