23 lipca, 2021
Zupa krem z cukinii i sera.
Posted in : Dania wege, Zupy on by : Sezon na smak Tagi: cukinia, lato, letnie przepisy, wykorzystanie cukinii
Delikatna zupa krem, można ją podać z serową grzanką, bułką czosnkową lub chrupiącym boczkiem.
Składniki:
- 1 kg cukinii
- 3 ząbki czosnku
- 200 g serka topionego śmietankowego
- 30 g tartego parmezanu
- 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 80 g masła
- 200 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz
Cukinię kroimy w kostkę i dusimy na maśle około 10 minut. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Uduszone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy 10 minut, następnie dodajemy sery, śmietanę i miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!