HomeDania wege Słodko-kwaśna sałatka z cukinii na zimę.

Słodko-kwaśna sałatka z cukinii na zimę.

Posted in : Dania wege, Sałatki on by : Sezon na smak Tagi: , , ,

Jeżeli lubicie cukinię, albo tak jak ja uprawiacie ją w ogródku i co roku zadajecie sobie pytanie: “Co ja teraz zrobię z taką ilością cukinii?” – to jest właśnie przepis dla Was. Pyszne letnie warzywa w słodko-kwaśnym sosie zamknięte w słoiczkach na zimowe dni.

Przepis (z małymi zmianami) pochodzi ze strony  Kasia In. Kasia prowadzi kanał dla ogrodników amatorów, jeżeli interesuje Was ogrodnictwo zajrzyjcie koniecznie.

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii
  • 1 duża marchew
  • 2 czerwone cebule
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 8-10 łyżek cukru
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
  • 150 ml octu winnego

Cukinię i marchewkę kroimy w talarki, paprykę w paseczki, cebule w piórka, papryczkę chilli i czosnek w cienkie plasterki. Jeżeli nie lubicie ostrości chilli można pominąć, ale jeżeli lubicie nie usuwajcie pestek z papryki. Dla odważnych polecam dodanie papryczki habanero.

Dodajemy cukier, sól i przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.

Po tym czasie próbujemy sałatkę, powinna być lekko słona i słodko-kwaśna, to ostatni moment, żeby doprawić, następnie dodajemy 150 ml octu winnego, mieszamy i znowu zostawiamy na godzinę.

Sałatka zmniejszy swoją objętość i puści dużo soku, tak powinno być. Teraz przekładamy wszystko (łącznie z płynem) do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut. Sałatka będzie najlepsza po kilku tygodniach.

Smacznego!