18 lipca, 2021
Słodko-kwaśna sałatka z cukinii na zimę.
Posted in : Przetwory, Sałatki on by : Sezon na smak Tagi: cukinia, lato, letnie warzywa, przetwory, wykorzystanie cukinii
Jeżeli lubicie cukinię, albo tak jak ja uprawiacie ją w ogródku i co roku zadajecie sobie pytanie: „Co ja teraz zrobię z taką ilością cukinii?” – to jest właśnie przepis dla Was. Pyszne letnie warzywa w słodko-kwaśnym sosie zamknięte w słoiczkach na zimowe dni.
Przepis (z małymi zmianami) pochodzi ze strony Kasia In. Kasia prowadzi kanał dla ogrodników amatorów, jeżeli interesuje Was ogrodnictwo zajrzyjcie koniecznie.
Składniki:
- 1,5 kg cukinii
- 1 duża marchew
- 2 czerwone cebule
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 papryczka chilli
- 3 ząbki czosnku
- 8-10 łyżek cukru
- 3 łyżki soli
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka nasion kolendry
- 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
- 150 ml octu winnego
Cukinię i marchewkę kroimy w talarki, paprykę w paseczki, cebule w piórka, papryczkę chilli i czosnek w cienkie plasterki. Jeżeli nie lubicie ostrości chilli można pominąć, ale jeżeli lubicie nie usuwajcie pestek z papryki. Dla odważnych polecam dodanie papryczki habanero.
Dodajemy cukier, sól i przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2 godziny.
Po tym czasie próbujemy sałatkę, powinna być lekko słona i słodko-kwaśna, to ostatni moment, żeby doprawić, następnie dodajemy 150 ml octu winnego, mieszamy i znowu zostawiamy na godzinę.
Sałatka zmniejszy swoją objętość i puści dużo soku, tak powinno być. Teraz przekładamy wszystko (łącznie z płynem) do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 15 minut. Sałatka będzie najlepsza po kilku tygodniach.
Smacznego!