HomeDania wege Faszerowane kwiaty dyni i cukinii.

Faszerowane kwiaty dyni i cukinii.

Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , ,

We Włoszech kwiaty cukinii kupimy niemal w każdym sklepie spożywczym, u nas też można już je kupić a jeżeli posiadamy własny ogródek warzywny i uprawiamy cukinie, to dostęp do kwiatów mamy praktycznie do pierwszych przymrozków. Kwiaty dyni również są jadalne i smakują niemal identycznie, są jednak nieco większe, więc możemy w nich umieścić więcej pysznego nadzienia.

Składniki:

  • 15 – 20 kwiatów cukinii
  • 250g ricotty
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • kilka plasterków szynki (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • oliwa do smażenia

Kwiaty cukinii umyć, osuszyć, usunąć ze środka słupek i pręciki, z dna kwiatu (od zewnątrz) delikatnie usunąć zieloną otoczkę, trzeba to robić ostrożnie, żeby nie przedziurawić kwiatka. 

Ser ricotta, wymieszać z drobno posiekaną szynką, czosnkiem, szczypiorkiem, 1 jajkiem i przyprawami.

Do środka kwiatu łyżeczką wkładać nadzienie. Nie napełniać go końca tylko mniej więcej do 3/4. Końcówki płatków złapać palcami i delikatnie skręcić jak papierek na cukierku. Powinniśmy otrzymać coś na kształt sakiewki.

Nafaszerowane kwiaty panierować w bułce i jajku i smażyć do uzyskania złoto-brązowego koloru.

Podawać na ciepło.

Smacznego!