HomeSłodkości Sernik na zimno z czereśniami i domową galaretką.

Sernik na zimno z czereśniami i domową galaretką.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , ,

Wspaniały sernik na letnie upały,  pyszna galaretka wieńcząca sernik zrobiona jest z soku z czereśni. Polecam, chociaż raz zrobić samemu taką galaretkę, jej smak jest bez porównania lepszy od tych gotowych w proszku.

Składniki:

Sernik czereśniowy

  • 80g pokruszonych herbatników
  • 80g posiekanych migdałów (lekko uprażonych na suchej patelni)
  • 80g niesolonego masła
  • 300g serka śmietankowego (twarogu z wiaderka lub typu Philadelphia)
  • 100g jogurtu greckiego
  • 100g drobnego cukru
  • 10g żelatyny w proszku 
  • 50ml wody 
  • 15ml soku z cytryny 
  • 300g śmietanki kremówki 
  • 50ml soku czereśniowego 

Sok czereśniowy

  • 500g czereśni 
  • 100g cukru 
  • 30ml soku z cytryny 
  • 15ml wiśniówki

Galaretka czereśniowa

  • około 250-300g soku czereśniowego  
  • 50ml wody 
  • 10ml soku z cytryny
  • 30g cukru 
  • 15g żelatyny w proszku
  • 70ml wody 

Pokruszone herbatniki połączyć z drobno posiekanymi migdałami, wlać rozpuszczone masło i mieszać aż powstanie coś przypominającego mokry piasek. Masę wyłożyć na spód tortownicy (ok 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i mocno docisnąć. Wstawić do lodówki.

Przygotować sok czereśniowy. Umyte czereśnie, wydrylować (najłatwiej zrobić to słomką do napojów), przełożyć do rondla, dodać cukier i sok z cytryny. Wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, żeby owoce puściły sok. Po tym czasie, owoce gotować przez kilka minut, aby zmiękły. Uwaga, nie rozgotować! Zdjąć z ognia, dodać wiśniówkę i zostawić do ostudzenia.

Ser zmiksować z cukrem, sokiem z cytryny i jogurtem. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić żeby przestygła. Do ostudzonej żelatyny dodać łyżkę lub dwie masy serowej i porządnie wymieszać, aby temperatury się wyrównały a następnie całość wlać do zmiksowanego sera. Nie przerywając miksowania dodać śmietanę i sok czereśniowy, sernik powinien mieć kolor delikatnego, pastelowego różu.

Masę serową przelać do tortownicy z ciasteczkowym spodem, wstawić do lodówki na kilkanaście minut żeby stężała.

Czereśnie przecedzić na sicie a następnie ułożyć je na serniku. Sok, który pozostał rozcieńczyć nieco wodą, tak aby uzyskać około 300-350g płynu, dodać cukier i sok z cytryny. Żelatynę rozpuścić w 70ml gorącej wody i dodać do soku, można wstawić do lodówki, żeby galaretka zaczęła szybciej gęstnieć.

Tężejącą galaretką zalać sernik i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!