HomeDania wege Sznycelki z kani.

Sznycelki z kani.

Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: , ,

Grzybowy schabowy, tak w skrócie można opisać ten przepis. Trzeba tylko uważać, żeby nie pomylić kani z trującym muchomorem sromotnikowym. Wbrew temu co się uważa nie jest to wcale trudne, grzyby te różnią się kolorem (muchomor jest biało-żółty a kania ma kolor mlecznej kawy) i budową trzonu. Dobrze pokazuje to grafika udostępniona przez Lasy Państwowe:

Składniki (dla 2 osób):

  • 4 duże kapelusze kani (najlepsze szerokie i płaskie)
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła i 1 łyżka oleju do smażenia

Kapelusze szybko myjemy starając się za bardzo ich nie zmoczyć, następnie solimy i pieprzymy. Możemy też lekko spłaszczyć je dłonią, żeby podczas smażenia lepiej przylegały do patelni.

Grzyby zanurzamy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. 

Smażymy na roztopionym tłuszczu, aż zrobią się złote i chrupiące.

Smacznego!