HomeSłodkości Korzenno pomarańczowe muffinki na Halloween.

Korzenno pomarańczowe muffinki na Halloween.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , ,

Pachnące piernikiem i pomarańczami, łatwe w przygotowaniu muffinki, mogą ozdobić każde halloweenowe przyjęcie.

Składniki:

  • 220 g miękkiego masła
  • 220 g mąki
  • 220 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej

Polewa:

  • 2 białka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ze skórką pomarańczową
  • 250 g cukru pudru
  • pomarańczowy i czarny barwnik spożywczy

Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie za pomocą miksera. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdego wgłębienia nalać ciasta do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Sprawdzić patyczkiem czy babeczki są upieczone. Odstawić, żeby wystygły.

Białka ubić na sztywno mikserem, dodać cukry i mieszać, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa. Polewę podzielić na dwie części. Do 1/4 dodać czarny barwnik, do pozostałej barwnik pomarańczowy.

Nałożyć pomarańczową polewę na muffinki, czarną polewę przełożyć do rękawa cukierniczego z cienką tylką (metalową końcówką z małym okrągłym otworem).

Na każdej babeczce narysować czarną polewą kropkę na środku a potem dwa koncentryczne okręgi, następnie wykałaczką rozprowadzić polewę od środka na zewnątrz, tak aby uzyskać efekt pajęczyny.

Smacznego!