31 października, 2022
Korzenno pomarańczowe muffinki na Halloween.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: babeczki, ciasta na przyjęcie, cupcakes, Halloween, jesień, muffiny, na przyjęcia, pajęczyna
Pachnące piernikiem i pomarańczami, łatwe w przygotowaniu muffinki, mogą ozdobić każde halloweenowe przyjęcie.
Składniki:
- 220 g miękkiego masła
- 220 g mąki
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
Polewa:
- 2 białka
- 1 opakowanie cukru waniliowego ze skórką pomarańczową
- 250 g cukru pudru
- pomarańczowy i czarny barwnik spożywczy
Wszystkie składniki ciasta wymieszać dokładnie za pomocą miksera. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdego wgłębienia nalać ciasta do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Sprawdzić patyczkiem czy babeczki są upieczone. Odstawić, żeby wystygły.
Białka ubić na sztywno mikserem, dodać cukry i mieszać, aż powstanie gęsta, błyszcząca masa. Polewę podzielić na dwie części. Do 1/4 dodać czarny barwnik, do pozostałej barwnik pomarańczowy.
Nałożyć pomarańczową polewę na muffinki, czarną polewę przełożyć do rękawa cukierniczego z cienką tylką (metalową końcówką z małym okrągłym otworem).
Na każdej babeczce narysować czarną polewą kropkę na środku a potem dwa koncentryczne okręgi, następnie wykałaczką rozprowadzić polewę od środka na zewnątrz, tak aby uzyskać efekt pajęczyny.
Smacznego!