HomePrzetwory Musztardowe ogórki

Musztardowe ogórki

Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: , , ,

Bardzo smaczne ogórki, lekko słodkie z wyczuwalnym smakiem musztardy.

Składniki:

  • 2 kg niedużych ogórków gruntowych
  • 2 cebule
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki soli niejodowanej
  • 1 szklanka octu
  • 100 g musztardy francuskiej
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 5 gałązek koperku
  • 1 litr wody

Ogórki myjemy, obieramy ( jeżeli skórka jest cienka możemy nie obierać) i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka.

Do wyparzonych słoików wkładamy ogórki, cebulę, koper, liście laurowe i ziele angielskie.

Wodę z cukrem, octem, solą i musztardą doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę wlewamy do słoików, szczelnie zakręcamy a następnie pasteryzujemy około 15 minut.

Smacznego!