HomeSłodkości Lukier w trzech wariantach.

Lukier w trzech wariantach.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , ,

Lukier z cukru pudru:

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • sok i otarta skórka z jednej cytryny

Do cukru, stopniowo i ostrożnie dodajemy sok z cytryny i ucieramy na gładką masę. Trzeba to robić z wyczuciem, nawet kropla soku za dużo i polewa będzie rzadka. Im dłużej będziemy ucierać, tym bardziej błyszczący lukier uzyskamy. Na końcu dodajemy skórkę cytrynową.

Możemy w ten sposób uzyskać różne smaki lukru np. pomarańczowy.

Lukier karmelowy:

  • 1,5 szklanki cukru pudru z cukru trzcinowego
  • kilka łyżek mleka

Postępujemy identycznie jak powyżej.

Lukier królewski:

  • 2 białka
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Cukier ucieramy z białkami na gładką masę. Dodajemy sok i mąkę. Ten lukier jest gęsty i intensywnie biały, znakomicie nadaje się do dekorowania pierniczków, mazurków lub wykonywania napisów na ciastach.