20 grudnia, 2021
Tatar ze śledzia.
Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: Boże Narodzenie, dania na przyjęcie, dania na święta, finger food, potrawy świąteczne, przystawka, przystawki, święta, zima
Pyszny śledzik podany w formie sałatki na krążkach pumpernikla, jest bardzo elegancką przekąską. Możemy zaserwować go do stołu podczas świat jak i na przyjęciach.
Składniki:
- 2 duże solone filety ze śledzia
- 2 ogórki konserwowe
- 1 małe kwaśne jabłko
- 5 gałązek koperku
- garść marynowanych kaparów
- 1/2 cebuli
- 1 czubata łyżka majonezu
- sól, pieprz
- pumpernikiel w krążkach ( do podania)
Śledzie wymoczyć w wodzie aż będą odpowiednio słone. Wszystkie składniki pokroić w bardzo drobną kostkę. Doprawić majonezem, solą i pieprzem. Tatar podawać np. na ciemnym pieczywie.
Smacznego!