15 grudnia, 2021
Barszcz wigilijny na zakwasie
![](https://sezonnasmak.pl/wp-content/uploads/2021/12/95A2C0FE-291B-4210-9D0A-D4057B815DDB.jpeg)
Uwielbiam ten barszcz, jest intensywny, aromatyczny, lekko kwaskowy i ma głęboki rubinowy kolor. Zakwas z buraków ma na nasz organizm zbawienny wpływ, doskonale działa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, podnosi odporność i ma mnóstwo witamin.
Składniki:
- 1 porcja (np. 1 litr) zakwasu z buraków z TEGO przepisu
- 1 porcja bulionu warzywnego np. z TEGO przepisu
- 1 winne jabłko np. ligol lub cortland
- 3 kapelusze suszonych prawdziwków
- garść wędzonych suszonych śliwek
- sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa do smaku
Bulion gotować z namoczonymi wcześniej grzybami (wodę z grzybów dodajemy do wywaru), nieobranym jabłkiem przekrojonym na pół i śliwkami ok. 15 minut, następnie dodać zakwas z buraków ( w proporcjach 1:1 z bulionem) i zmniejszyć ogień pod garnkiem. Barszcz ma się tylko podgrzać ale nie może się zagotować, bo straci swój piękny kolor!
Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i gałką. Podawać z uszkami np. z TEGO przepisu.
Smacznego i Wesołych Świąt!