HomeZupy Barszcz wigilijny na zakwasie

Barszcz wigilijny na zakwasie

Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , ,

Uwielbiam ten barszcz, jest intensywny, aromatyczny, lekko kwaskowy i ma głęboki rubinowy kolor. Zakwas z buraków ma na nasz organizm zbawienny wpływ, doskonale działa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego, podnosi odporność i ma mnóstwo witamin.

Składniki:

  • 1 porcja (np. 1 litr) zakwasu z buraków z TEGO przepisu
  • 1 porcja bulionu warzywnego np. z TEGO przepisu
  • 1 winne jabłko np. ligol lub cortland
  • 3 kapelusze suszonych prawdziwków
  • garść wędzonych suszonych śliwek
  • sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa do smaku

Bulion gotować z namoczonymi wcześniej grzybami (wodę z grzybów dodajemy do wywaru), nieobranym jabłkiem przekrojonym na pół i śliwkami ok. 15 minut, następnie dodać zakwas z buraków ( w proporcjach 1:1 z bulionem) i zmniejszyć ogień pod garnkiem. Barszcz ma się tylko podgrzać ale nie może się zagotować, bo straci swój piękny kolor! 

Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i gałką. Podawać z uszkami np. z TEGO przepisu.

Smacznego i Wesołych Świąt!