14 czerwca, 2020
Łatwy chłodnik z młodych buraczków.
Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: nowalijki, potrawy z buraków, wiosenna kuchnia, wiosna
Ten chłodnik naprawdę jest pyszny a na dodatek to prawdziwa bomba witaminowa. Polecam wszystkim, nawet tym którzy za chłodnikami nie przepadają.
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 400 g gęstego jogurtu
- 400 g ayranu (może być kefir)
- 200 g śmietany 18%
- sok z połowy cytryny
- 1 długi ogórek albo 2-3 gruntowe
- 1 młoda cebula ze szczypiorem
- 1 ząbek czosnku
- duży pęczek koperku
- pęczek rzodkiewki
- cukier, sól, pieprz
- jaja na twardo do podania
Botwinkę dokładnie myjemy, do chłodnika potrzebne będą buraczki, łodygi i tylko najmłodsze i najmniejsze listki. Duże liście możemy wykorzystać do ugotowania zupy botwinki np. z tego przepisu:
Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniakami.
Buraczki obieramy, kroimy w ćwiartki, listki i łodygi w 2 cm kawałki. Wszystko wkładamy do garnka zalewamy 300 ml wody, sokiem z cytryny i łyżką cukru. Gotujemy na niedużym ogniu ok. 15 minut. Botwinka powinna być miękka ale chrupiąca.
W tym czasie w drugim garnku łączymy jogurt, ayran i śmietanę. Dodajemy pokrojony w kostkę ogórek, rzodkiewki, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane koper i szczypior razem z cebulą. Wlewamy ostudzoną botwinkę. Doprawiamy solą, cukrem i pierzem.
Przykrywamy chłodnik i odstawiamy w zimne miejsce, aby smaki się przegryzły. Podajemy z jajkiem na twardo.
Smacznego!