HomeSłodkości Polewa czekoladowa do ciast i deserów w pięciu wariantach.

Polewa czekoladowa do ciast i deserów w pięciu wariantach.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , ,

Wariant z czekoladą najłatwiejszy:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g śmietanki kremówki

Podgrzewamy śmietankę nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy i .. już!

Wariant z czekoladą “na błyszcząco”:

  • 125 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 1 łyżka złotego syropu (można kupić w sklepach internetowych)

Wszystkie składniki roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali nastawionej na najmniejszą moc na początku przez 1 minutę lub dłużej w miarę potrzeby. Mieszamy aż składniki się połączą i powstanie gęsta i błyszcząca masa.

Wariant z kakao:

  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 4 łyżki kakao naturalnego

Masło podgrzewamy z cukrem i śmietanką. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao, mieszamy. W zależności od tego jak gęsta ma być polewa, możemy dodać mniej lub więcej kakao.

Wariant z kakao “na błyszcząco”:

  • 125 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 jajko

Masło roztapiamy, dodajemy cukier i kakao, mieszamy aż cukier się rozpuści. Do przestudzonej polewy dodajemy jajko i mieszamy tak długo, aż powstanie błyszcząca glazura.

Wariant ostatni: Polewa (lub nadzienie) gotowana:

  • 3 łyżki bardzo gęstej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru

Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy przez 3 minuty. Jeżeli przygotujemy masę w większej ilości możemy jej użyć jako nadzienia np. do czekoladowego mazurka.