HomeZupy Bulion wołowy – baza do zup i sosów

Bulion wołowy – baza do zup i sosów

Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , ,

Podstawowy przepis na bulion z wołowiny, mocny i aromatyczny w smaku. Można go podzielić na mniejsze porcje i zamrozić do późniejszego wykorzystania.

Składniki:

  • 1-1,5 kg kości wołowych (najlepiej szpikowych)
  • po kawałku wołowiny: pręgi, łaty i szpondru
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • kilka pieczarek
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka liści selera
  • gałązka świeżego tymianku
  • sól

Warzywa korzeniowe i cebulę, pokroić na mniejsze kawałki, nie obierać. 

Do dużego garnka wlać olej, rozgrzać i wrzucić pokrojone warzywa, smażyć aż zrobią się brązowe. Dodać mięso, kości, pieczarki i przyprawy (oprócz soli). Zalać 3 litrami wody i gotować kilka godzin na bardzo małym ogniu, zupa ma tylko mrugać. Pod koniec gotowania posolić do smaku. Gotowy bulion przecedzić.

Smacznego!