4 października, 2022
Bulion wołowy – baza do zup i sosów
Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: bulion, jesień, lato, rosół, rosół wołowy, wiosna, zima
Podstawowy przepis na bulion z wołowiny, mocny i aromatyczny w smaku. Można go podzielić na mniejsze porcje i zamrozić do późniejszego wykorzystania.
Składniki:
- 1-1,5 kg kości wołowych (najlepiej szpikowych)
- po kawałku wołowiny: pręgi, łaty i szpondru
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 2 cebule
- 2-3 łyżki oleju
- kilka pieczarek
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka liści selera
- gałązka świeżego tymianku
- sól
Warzywa korzeniowe i cebulę, pokroić na mniejsze kawałki, nie obierać.
Do dużego garnka wlać olej, rozgrzać i wrzucić pokrojone warzywa, smażyć aż zrobią się brązowe. Dodać mięso, kości, pieczarki i przyprawy (oprócz soli). Zalać 3 litrami wody i gotować kilka godzin na bardzo małym ogniu, zupa ma tylko mrugać. Pod koniec gotowania posolić do smaku. Gotowy bulion przecedzić.
Smacznego!