HomeZupy Domowa zupa szczawiowa

Domowa zupa szczawiowa

Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: , , , , ,

Już jest! Świeży, młody szczaw – idealny na wiosenną zupę. Do tego przepisu możemy użyć też przecieru szczawiowego ze słoiczka. Bazą zupy jest bulion mięsny ( u mnie z kurczaka) lub warzywny.

Składniki:

  • 2-3 litry bulionu warzywnego np. z TEGO przepisu

lub

  • 2-3 litry bulionu z kurczaka np. z TEGO przepisu
  • 500 g świeżego szczawiu
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • kilka gałązek koperku
  • jajka na twardo
  • sól, pieprz

Zagotować bulion, liście szczawiu umyć i drobno posiekać a następnie dodać do gorącego wywaru. Gotować jeszcze przez 5 minut. Mąkę i śmietanę przełożyć do miski i dobrze wymieszać, dodać chochelkę gorącej zupy, aby zahartować śmietanę i wszystko z powrotem przelać do garnka. Dodać posiekany koperek, doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem.

Podawać z jajkami na twardo lub/i pieczywem.

Smacznego!