HomeRyby i owoce morza Koperkowe terrinki z wędzonym pstrągiem i krewetkami.

Koperkowe terrinki z wędzonym pstrągiem i krewetkami.

Posted in : Ryby i owoce morza on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , ,

Malutkie “kapturki” z wędzonego pstrąga łososiowego, wypełnione serkiem i krewetkami. Smakują i wyglądają znakomicie, dlatego mogą być elegancką przystawką na przyjęciu lub świątecznym stole.

Składniki:

  • kilka (5-6 szt.) plasterków wędzonego na zimno pstrąga łososiowego
  • 250 g serka śmietankowego
  • 1 nieduży ogórek
  • kilka gałązek koperku
  • 10 niedużych ugotowanych krewetek
  • pieprz do smaku

Do zrobienia kokilek potrzebne będą małe miseczki, kieliszki itp. Ja użyłam filiżanek do espresso.

Naczynia wykładamy folią spożywczą a następnie plasterkami wędzonego pstrąga, tak aby wszystkie ścianki były szczelnie pokryte rybą. Końcówki ryby powinny wystawać poza naczynie, będziemy nimi zamykać terrinki.

Ogórek obieramy ze skórki, przekrajamy wzdłuż i łyżeczką od herbaty wyskrobujemy pestki, nie należy pomijać tego etapu ponieważ ogórek z miąższem i pestkami puści dużo płynu i rozwodni farsz.

Ogórek, krewetki (kilka zostawiamy do dekoracji) i koperek bardzo drobno kroimy i dodajemy do serka, przyprawiamy pieprzem. Nie polecam dodawać soli, pstrąg i krewetki są już wystarczająco słone, poza tym sól spowoduje że ogórek puści sok.

Masą serową napełniamy filiżanki, zamykamy końcówkami ryby i wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Przed podaniem delikatnie wyjmujemy terrinki z foremek, odwijamy z folii i dekorujemy krewetkami i koperkiem,

Smacznego!