HomePrzetwory Szybkie marynowane podgrzybki.

Szybkie marynowane podgrzybki.

Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: , , ,

Błyskawiczny sposób na marynowane grzybki, można tak przygotować dowolny gatunek grzybów, jadalnych oczywiście 😉

Składniki:

  • 200 ml białego octu winnego
  • 100 ml wody
  • 500 g małych kapeluszy podgrzybków
  • 1 łyżka soli niejodowanej do przetworów
  • 1 liść laurowy
  • kilka kulek jałowca
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 1 cebula pokrojona w pióra
  • cukier

Grzybki oczyszczamy, pozostałe składniki przekładamy do garnka i gotujemy 5 minut. Celowo nie podałam ilości cukru, ponieważ są różne smaki i upodobania. Jedni wolą słodką zalewę, inni bardziej wytrawną. Ja lubię słodszą więc cukru dają sporo, nawet kilka łyżek. Po prostu trzeba spróbować.

Do zalewy dodajemy grzybki i gotujemy kolejne 5 minut. Następnie jeszcze gorące przelewamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut.

Smacznego!