HomePrzetwory Korzenne gruszki w syropie.

Korzenne gruszki w syropie.

Posted in : Przetwory, Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , ,

Do tego przepisu najlepiej wybrać twarde gruszki, które nie rozpadną się podczas gotowania. Gruszki w zalewie powinny być chrupiące, słodkie i pachnące przyprawami.

Składniki:

  • 3 kg gruszek
  • 30 dag cukru
  • 1 litr wody
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • do każdego słoika: kawałek kory cynamonu, 2 goździki, 1 gwiazdka anyżu

Wodę zagotować z cytryną, cukrem i przyprawami. Dodać obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki, doprowadzić do wrzenia i rozlać do słoików, tak aby w każdym znalazły się przyprawy korzenne. Słoiki zakręcić, postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego!