1 października, 2021
Korzenne gruszki w syropie.
Posted in : Przetwory, Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: dodatek do mięs, dodatek do obiadu, jesień, przetwory, zapasy na zimę
Do tego przepisu najlepiej wybrać twarde gruszki, które nie rozpadną się podczas gotowania. Gruszki w zalewie powinny być chrupiące, słodkie i pachnące przyprawami.
Składniki:
- 3 kg gruszek
- 30 dag cukru
- 1 litr wody
- skórka i sok z 1 cytryny
- do każdego słoika: kawałek kory cynamonu, 2 goździki, 1 gwiazdka anyżu
Wodę zagotować z cytryną, cukrem i przyprawami. Dodać obrane i pokrojone w ćwiartki gruszki, doprowadzić do wrzenia i rozlać do słoików, tak aby w każdym znalazły się przyprawy korzenne. Słoiki zakręcić, postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!