HomeSłodkości Truskawkowa tarta z marcepanem.

Truskawkowa tarta z marcepanem.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , ,

Krucha tarta z kremem i truskawkami, idealna na upalne dni!

Składniki:

Ciasto:

  • 170 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 g marcepanu
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300 g truskawek

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, spłaszczamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wylepiamy nim formę do tart o średnicy 22 cm, ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy 20 minut w temperaturze 200°C.

Żelatynę  rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody. Marcepan i śmietankę gotujemy na małym ogniu aż do połączenia się składników. Żółtka ubijamy z cukrem na puch i po trochu dodajemy masę marcepanową i żelatynę. Gotowy krem wylewamy na upieczony, ostudzony spód i dekorujemy pokrojonymi truskawkami. Wstawiamy na godzinę do lodówki.

Smacznego!