HomeSłodkości Tarta tatin z rabarbarem.

Tarta tatin z rabarbarem.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , ,

Ciasto do góry nogami, które zdecydowanie lepiej smakuje niż wygląda. A smakuje cudownie, kto nigdy nie jadł tarty tatin ten koniecznie musi przynajmniej raz spróbować! W klasycznej wersji robi się ją z jabłkami, u mnie z rabarbarem.

Składniki:

ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

nadzienie:

  • 500 g łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki masła
  • 6 łyżek cukru

Ciasto można zagnieść ręcznie, ale łatwiej i szybciej jest zrobić to w mikserze. Jeżeli zagniatamy ręcznie trzeba pamiętać, żeby kontakt ciasta z rękami był jak najkrótszy.

Mocno schłodzone masło kroimy zimnym nożem w niewielką kostkę i łączymy z pozostałymi składnikami. Jeżeli ciasto nie chce się zagnieść dodajemy  łyżkę zimnej wody. Wyrabiamy tylko do połączenia się składników, chodzi o to, aby masło się nie rozpuściło, bo wtedy wchłonie więcej mąki i kruche ciasto nie będzie kruche 😉

Wyrobione ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy je na okrągły placek o średnicy około 26 cm.

Rabarbar kroimy na 5 cm kawałki, nie obieramy bo straci swój piękny kolor. Cukier powoli rozpuszczamy na patelni, gdy zaczyna się robić płynny dodajemy masło, NIE mieszamy. Kiedy na patelni mamy już piękny bursztynowy karmel dodajemy rabarbar i smażymy jeszcze minutę.

Bardzo gorące nadzienie przekładamy do formy na tartę o średnicy 23 cm i przykrywamy je ciastem, brzegi zawijamy do środka. Wierzch nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.

Pieczmy w 200°C około 20-25 minut. Jeszcze gorącą tartę nakrywamy dużym talerzem i szybko odwracamy wyjmując w ten sposób ciasto.

Idealnie smakuje z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Smacznego!