26 czerwca, 2021
Ogórki małosolne.
Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: kuchnia polska, lato, przetwory, wiosna
Ilu kucharzy tyle przepisów na ogórki. Ja często eksperymentuję, dodaję kminek, chilli lub anyż; za każdym razem smak jest inny, ale zawsze dobry.
Składniki:
- 1,5 kg małych ogórków gruntowych
- 1 główka młodego czosnku
- kilka gałązek kopru (z kwiatami)
- kawałek korzenia chrzanu
- 1 liść chrzanu
- kilka liści wiśni, dębu, porzeczek lub czereśni (można pominąć)
- 1 łyżeczka gorczycy
- 2-3 liście laurowe
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
- woda ( 1 litr wody na 1 łyżkę soli)
- sól gruboziarnista, niejodowana
- kminek, chilli, anyż gwiaździsty (można, ale nie trzeba)
Ogórki wkładamy do zimnej wody na minimum godzinę. W tym czasie zagotowujemy wodę z przyprawami i solą i odstawiamy do ostygnięcia.
W dużym słoju lub kamionkowym garnku układamy warstwami ogórki, chrzan, koper i inne dodatki. Ja czosnku nie obieram, kroję go w poprzek główki, w łupinach też jest sporo aromatu a poza tym ładnie wygląda w słoiku 😉
Całość zalewamy letnią wodą, proporcje wody do soli najlepiej ustalić samemu próbując zalewy. Wszystkie ogórki muszą znaleźć się pod wodą. Słoik zakrywamy, można też przykryć talerzykiem i obciążyć go np. kamieniem
Odstawiamy na 3 dni.
Smacznego!