HomePrzetwory Ogórki małosolne.

Ogórki małosolne.

Posted in : Przetwory on by : Sezon na smak Tagi: , , ,

Ilu kucharzy tyle przepisów na ogórki. Ja często eksperymentuję, dodaję kminek, chilli lub anyż; za każdym razem smak jest inny, ale zawsze dobry.

Składniki:

  • 1,5 kg małych ogórków gruntowych
  • 1 główka młodego czosnku
  • kilka gałązek kopru (z kwiatami)
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 liść chrzanu
  • kilka liści wiśni, dębu, porzeczek lub czereśni (można pominąć)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 2-3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • woda ( 1 litr wody na 1 łyżkę soli)
  • sól gruboziarnista, niejodowana
  • kminek, chilli, anyż gwiaździsty (można, ale nie trzeba)

Ogórki wkładamy do zimnej wody na minimum godzinę. W tym czasie zagotowujemy wodę z przyprawami i solą i odstawiamy do ostygnięcia.

W dużym słoju lub kamionkowym garnku układamy warstwami ogórki, chrzan, koper i inne dodatki. Ja czosnku nie obieram, kroję go w poprzek główki, w łupinach też jest sporo aromatu a poza tym ładnie wygląda w słoiku 😉

Całość zalewamy letnią wodą, proporcje wody do soli najlepiej ustalić samemu próbując zalewy. Wszystkie ogórki muszą znaleźć się pod wodą. Słoik zakrywamy, można też przykryć talerzykiem i obciążyć go np. kamieniem

Odstawiamy na 3 dni.

Smacznego!