HomeDania wege Szparagi z sosem holenderskim.

Szparagi z sosem holenderskim.

Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: , ,

Klasyczne danie w sezonie szparagowym. Łatwe, pyszne i jakie efektowne!

Składniki:

  • pęczek białych lub zielonych szparagów
  • sos holenderski z TEGO przepisu

Białe szparagi najlepiej ugotować, będą najsmaczniejsze; zielone lepiej smakują grillowane.

Przed ugotowaniem, białe szparagi należy obrać np. obieraczką do ziemniaków a następnie odłamać zdrewniały koniec. Uważam, że w przypadku białych szparagów im są grubsze tym smaczniejsze. Szparagi wrzucamy do wrzącej wody z łyżeczką soli i cukru. Gotujemy nie dłużej niż 13 minut.

Zielonych szparagów nie trzeba obierać, w ich przypadku smaczniejsze są cieńsze sztuki. Można je także ugotować ale najlepsze są z grilla. Można je przygotować na patelni grillowej smażąc dosłownie kilka minut z dodatkiem gruboziarnistej soli, aby wciąż pozostały jędrne i chrupkie.

Jeszcze ciepłe szparagi podajemy z sosem holenderskim.

Smacznego!