HomeDania wege Syrop z kwiatów czarnego bzu.

Syrop z kwiatów czarnego bzu.

Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: , ,

Źródło zdrowia zamknięte w butelce, warto zrobić większy zapas na zimę. Przyda się także podczas letnich upałów, bo syrop dodany do zimnej, gazowanej wody zmieni się w pyszny, pięknie pachnący napój.

Składniki:

  • 50 kwiatów czarnego bzu
  • 2 cytryny
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody

Kwiatostany po zebraniu zostawiam na kilka godzin w zlewie, aby pozbyć się ewentualnych owadów. Po tym czasie nożyczkami odcinam wszystkie łodyżki a kwiaty przekładam do dużego słoja.

Z wyparzonych cytryn wyciskam sok i dodaje go do kwiatów.

Zagotowuję wodę z cukrem i wrzący syrop przelewam do słoika. Następnie wszystko dokładnie mieszam. Słoik należy zakryć, aby do syropu nic nie wpadło ale nie trzeba szczelnie zakręcać.

Słoik odstawiam na 2-3 dni w ciemne, chłodne miejsce. Codziennie mieszam.

Po tym czasie syrop przecedzam i przelewam do mniejszych słoiczków. Syrop można przez kilkanaście dni przechowywać w lodówce lub zapasteryzować na zimę.

Smacznego!