24 września, 2021
Leśna zupa z kurek.
![](https://sezonnasmak.pl/wp-content/uploads/2021/09/28FF716A-8FC7-40C9-AB61-BFDB98BB46AD-scaled.jpeg)
Zupa kurkowa w tradycyjnym wydaniu, z dużą ilością grzybów i natki pietruszki.
Składniki:
- 500 g kurek
- 1 litr bulionu
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżki masła
- garść natki pietruszki
- garść makaronu łazanki
- sól, pieprz
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę startą na tarce i umyte kurki. Smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać bulion a następnie gotować ok. 20 minut. Do gorącej zupy dodać śmietanę i drobno pokrojoną natkę. Przyprawić do smaku. Podawać z osobno ugotowanymi łazankami.
Smacznego!