HomeSłodkości Tarta truskawkowe ptasie mleczko.

Tarta truskawkowe ptasie mleczko.

Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , , , ,

Ciasto marzenie! Truskawkowe nadzienie jest puszyste i przepyszne. Przygotowanie wymaga trochę czasu, ale naprawdę warto!

Składniki:

Ciasto:

  • 175 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 150 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 450 g truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5 jaj
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36 %

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (ręcznie albo w mikserze), owinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Piekarnik rozgrzać do 200°C, formę do tarty o średnicy 22-24 cm, posmarować odrobiną masła i ostrożnie wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem w wielu miejscach, piec 20 minut.

Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Truskawki zmiksować, przetrzeć przez gęste sito, żeby pozbyć się pestek. Jajka i cukry ubić na gładki, jasny puch, dodając po trochu truskawki. Masę przełożyć do rondla i delikatnie podgrzewać, cały czas mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia i połączyć z żelatyną. Następnie całość ponownie przetrzeć przez sito i odstawić na pół godziny do lodówki.

Śmietankę ubić na sztywno, a potem delikatnie połączyć ze schłodzoną masą. Gotowe nadzienie wyłożyć na upieczony spód. Tartę wstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby mus się ściął. Udekorować truskawkami.

Smacznego!