15 lipca, 2021
Tarta truskawkowe ptasie mleczko.
Posted in : Słodkości on by : Sezon na smak Tagi: ciasta z owocami, ciasta z truskawkami, kruche ciasto, kruche ciasto z owocami, lato, letnie wypieki, truskawki, wiosenne wypieki, wiosna
Ciasto marzenie! Truskawkowe nadzienie jest puszyste i przepyszne. Przygotowanie wymaga trochę czasu, ale naprawdę warto!
Składniki:
Ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 50 g cukru trzcinowego
- 150 g masła
- 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 450 g truskawek
- 3 łyżeczki żelatyny
- 5 jaj
- 100 g cukru
- cukier waniliowy
- 250 ml śmietanki 30% lub 36 %
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto (ręcznie albo w mikserze), owinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 200°C, formę do tarty o średnicy 22-24 cm, posmarować odrobiną masła i ostrożnie wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Ponakłuwać widelcem w wielu miejscach, piec 20 minut.
Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Truskawki zmiksować, przetrzeć przez gęste sito, żeby pozbyć się pestek. Jajka i cukry ubić na gładki, jasny puch, dodając po trochu truskawki. Masę przełożyć do rondla i delikatnie podgrzewać, cały czas mieszając i nie doprowadzając do wrzenia. Zdjąć z ognia i połączyć z żelatyną. Następnie całość ponownie przetrzeć przez sito i odstawić na pół godziny do lodówki.
Śmietankę ubić na sztywno, a potem delikatnie połączyć ze schłodzoną masą. Gotowe nadzienie wyłożyć na upieczony spód. Tartę wstawić do lodówki na minimum godzinę, żeby mus się ściął. Udekorować truskawkami.
Smacznego!