HomeZupy Zakwasy na żur i barszcz biały, także bezglutenowe.

Zakwasy na żur i barszcz biały, także bezglutenowe.

Posted in : Zupy on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , ,

Zakwas na żur i barszcz robi się dziecinnie prosto i szybko, z tą różnicą że do żuru wykorzystujemy mąkę żytnią a do barszczu białego mąkę pszenną.

Jeżeli nie tolerujemy glutenu zakwas do żuru możemy zrobić z mąki gryczanej a do barszczu białego z mąki ryżowej.

Składniki:

  • 0,5 litra przegotowanej letniej wody
  • 5-6 łyżek mąki typu 2000: żytniej razowej (do żuru) lub mąki pszennej pełnoziarnistej (do barszczu białego)
  • 5 listków laurowych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu
  • 5 obranych ząbków czosnku
  • łyżeczka majeranku

Wszystkie składniki przelewamy do SZKLANEGO naczynia, może być słoik lub butelka. Odstawiamy w ciepłe miejsce np. na parapet i przykrywamy gazą, tak by zakwas miał dostęp powietrza.  Mieszamy codziennie. Po kilku dniach kiedy roztwór pachnie i smakuje kwaskowo jest gotowy.

Słoik z zakwasem zakręcamy i wstawiamy do lodówki, gdzie może postać nawet kilkanaście dni.

Smacznego!

Zakwas na żur:

Zakwas na barszcz biały: