11 grudnia, 2015
Miękkie i elastyczne ciasto na pierogi.
Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: Boże Narodzenie, ciasto na pierogi, gwiazdka, pierogi, przepisy na święta, przepisy świąteczne, święta, Wigilia
Przygotowania świąteczne lepiej zacząć wcześniej, żeby się potem nie narobić i nie przysypiać ze zmęczenia przy wigilijnym stole. Naprawdę mnóstwo rzeczy można zrobić w grudniowe weekendy kiedy mamy więcej czasu i jeszcze sporo zapału. Warto to wykorzystać, aby przygotować potrawy o pełnym, głębokim smaku bez korzystania z gotowych półproduktów.
Już 2 tygodnie przed świętami możemy zrobić pierogi i uszka. Na spokojnie i bez stresu słuchając piosenek z dzwoneczkami 🙂
Oto przepis na bardzo miękkie i elastyczne ciasto, które zawsze się udaje:
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- duża szczypta soli
- 350 ml wrzątku
- 40 g masła
Ciasto zagniatam w mikserze, bo jest łatwiej, szybciej i nie jestem cała upaćkana kleistą masą 🙂
Do miksera wlewam wrzątek, dodaję masło i mieszam aż się rozpuści. Następnie przesiewam mąkę, sól i miksuję jakieś 5 minut. Jeżeli ciasto bardzo się klei trzeba podsypać mąką, ale nie za dużo, ciasto musi być luźne, żeby dobrze się wałkowało. Po zmiksowaniu zostawiam ciasto, przykryte ściereczką, w dzieży miksera, żeby odpoczęło na 30 minut.
Ciasto wałkujemy na cieniutki placek i szklanką wykrawamy kółka. Pierogi sklejamy ręcznie (wykonanie takiej falbanki jak na zdjęciu wymaga ćwiczeń, ale można się tego nauczyć najlepiej metodą prób i błędów), możemy pomóc sobie widelcem albo użyć specjalnej foremki.
Z tego przepisu powinno wyjść ok. 50- 60 pierogów.
Pierogi zaraz po ugotowaniu i wystudzeniu układamy na płasko w szufladzie zamrażalnika i zamrażamy. Kiedy są już porządnie zmrożone możemy przełożyć do torebek lub pudełek, w ten sposób pierogi się nie posklejają.