HomeMięso i podroby Słodko-ostre szaszłyki z kurczaka po azjatycku.

Słodko-ostre szaszłyki z kurczaka po azjatycku.

Posted in : Mięso i podroby on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , ,

Te azjatyckie szaszłyki można przygotować na grillu lub na patelni i zawsze smakują tak samo dobrze, koniecznie obficie posypane świeżymi ziołami.

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 1 świeża papryczka chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki soku z limonki

posypka:

  • 1 dymka ze szczypiorem, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki
  • garść listków świeżej mięty
  • garść listków świeżej kolendry

Piersi dzielimy na pół a każdą połówkę kroimy na trzy pasy. Każdy pasek ponownie na połowę.

Chilli, czosnek, imbir, miód, sos sojowy, sok z limonki i przecier pomidorowy krótko miksujemy w blenderze. Odlewamy  do miseczki 8 łyżek marynaty a resztą  zalewamy kurczaka i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut.

Po zamarynowaniu nadziewamy na patyczki po trzy kawałki kurczaka i grillujemy po 8 minut z każdej strony. Gotowe szaszłyki polewamy pozostałą marynatą i obficie posypujemy świeżymi dodatkami. Pycha !

szaszłyki z kurczaka