5 maja, 2015
Słodko-ostre szaszłyki z kurczaka po azjatycku.
Posted in : Mięso i podroby on by : Sezon na smak Tagi: finger food, kurczak, lato, pierś z kurczaka, słodko-pikantne szaszłyki, szaszłyki po azjatycku, szaszłyki z kurczaka
Te azjatyckie szaszłyki można przygotować na grillu lub na patelni i zawsze smakują tak samo dobrze, koniecznie obficie posypane świeżymi ziołami.
Składniki:
- 2 duże piersi z kurczaka
- 1 świeża papryczka chilli
- 4 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki soku z limonki
posypka:
- 1 dymka ze szczypiorem, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki
- garść listków świeżej mięty
- garść listków świeżej kolendry
Piersi dzielimy na pół a każdą połówkę kroimy na trzy pasy. Każdy pasek ponownie na połowę.
Chilli, czosnek, imbir, miód, sos sojowy, sok z limonki i przecier pomidorowy krótko miksujemy w blenderze. Odlewamy do miseczki 8 łyżek marynaty a resztą zalewamy kurczaka i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 30 minut.
Po zamarynowaniu nadziewamy na patyczki po trzy kawałki kurczaka i grillujemy po 8 minut z każdej strony. Gotowe szaszłyki polewamy pozostałą marynatą i obficie posypujemy świeżymi dodatkami. Pycha !