3 września, 2022
Horiatiki – sałatka z greckiej tawerny
Posted in : Sałatki on by : Sezon na smak Tagi: kuchnia grecka, lato, oliwki, przystawka, sałatka
Sałatka grecka, po grecku horiatiki czyli wiejska, to niby klasyk i zna ją każdy, ale w naszym kraju potrafi ona przyjąć niepokojący lub zaskakujący wygląd. W tej sałatce nie ma sałaty, ani kapusty pekińskiej, ani o zgrozo! kukurydzy (taką wersję też już widziałam). Są za to dość niedbale pokrojone głównie pomidory i ogórki oraz dość gruby plaster fety rzucony na warzywa, w niektórych tawernach feta może być pokruszona ale nigdy w mini kosteczkach. W tej sałatce to nie wygląd jest ważny, ale smak dojrzałych w słońcu warzyw.
Składniki:
- 3 pomidory
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 cebula
- 1 papryka
- garść czarnych oliwek
- 100 g fety
- 125 ml oliwy
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka oregano albo majeranku albo natki pietruszki albo wszystkiego po trochu
- sól, pieprz
Ocet wymieszać z przyprawami a potem mieszając widelcem stopniowo wlewać oliwę.
Warzywa pokroić na spore i niezbyt równe kawałki, zalać sosem, posypać serem i oliwkami.
Smacznego!