29 listopada, 2020
Uszka wigilijne z grzybami.
Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: Boże Narodzenie, Christmas, dania zimowe, dodatki do zup, pierogi, Święta Bożego Narodzenia, zima
Tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu na zakwasie. Te malutkie pierożki pasują także np. do rosołu lub zupy grzybowej i warto robić je częściej niż raz w roku.
Składniki:
Ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajo
- sól
- gorąca woda (kilka łyżek)
Farsz:
- 350 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- 1 jajo
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
Rozpoczynamy od przygotowania farszu.
Grzyby płuczemy, zlewamy szklanką ciepłej wody i odstawiamy na min. 2 godziny. Po tym czasie gotujemy je w tej samej wodzie do miękkości, osączamy i drobno siekamy.
Cebulę kroimy w malutką kostkę i szklimy na maśle. Zdejmujemy z ognia, łączymy z grzybami, orzechami, natką pietruszki i przyprawami. Jeżeli farsz wyjdzie nam zbyt rzadki można dodać łyżkę bułki tartej. Dodajemy jajo i całość porządnie mieszamy. Masę należy solidnie przyprawić pieprzem, jego smak przyjemnie zaostrzy mdłe grzyby.
Mąkę, jajo, sól i wodę zagniatamy. Wodę dodajemy stopniowo, tak aby uzyskać miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy pod nagrzaną np. w piekarniku miskę, aby odpoczęło a pod wpływem temperatury zaczął pracować gluten. Wystarczy 15 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na cieniutki placek. Kroimy go na niewielkie kwadraty o boku ok.3-4 cm. Na każdym kładziemy po łyżeczce farszu. Kwadraty składamy po przekątnej i zlepiamy brzegi, aby otrzymać trójkąty. Następnie zlepiamy dwa przeciwstawne rogi każdego trójkąta formując „uszko”.
Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku, krótko, aż wypłyną.
Smacznego!