HomeDania wege Uszka wigilijne z grzybami.

Uszka wigilijne z grzybami.

Posted in : Dania wege on by : Sezon na smak Tagi: , , , , , ,

Tradycyjny dodatek do wigilijnego barszczu na zakwasie. Te malutkie pierożki pasują także np. do rosołu lub zupy grzybowej i warto robić je częściej niż raz w roku.

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajo
  • sól
  • gorąca woda (kilka łyżek)

Farsz:

  • 350 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 1 jajo
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz

Rozpoczynamy od przygotowania farszu.

Grzyby płuczemy, zlewamy szklanką ciepłej wody i odstawiamy na min. 2 godziny. Po tym czasie gotujemy je w tej samej wodzie do miękkości, osączamy i drobno siekamy.

Cebulę kroimy w malutką kostkę i szklimy na maśle. Zdejmujemy z ognia, łączymy z grzybami, orzechami, natką pietruszki i przyprawami. Jeżeli farsz wyjdzie nam zbyt rzadki można dodać łyżkę bułki tartej. Dodajemy jajo i całość porządnie mieszamy. Masę należy solidnie przyprawić pieprzem, jego smak przyjemnie zaostrzy mdłe grzyby.

Mąkę, jajo, sól i wodę zagniatamy. Wodę dodajemy stopniowo, tak aby uzyskać miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy pod nagrzaną np. w piekarniku miskę, aby odpoczęło a pod wpływem temperatury zaczął pracować gluten. Wystarczy 15 minut.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na cieniutki placek. Kroimy go na niewielkie kwadraty o boku ok.3-4 cm. Na każdym kładziemy po łyżeczce farszu. Kwadraty składamy po przekątnej i zlepiamy brzegi, aby otrzymać trójkąty. Następnie zlepiamy dwa przeciwstawne rogi każdego trójkąta formując „uszko”.

Pierożki gotujemy w osolonym wrzątku, krótko, aż wypłyną.

Smacznego!